
Recept Pepernoten of Banketletter
Recept pepernoten.
Bij het heerlijk avondje mogen natuurlijk Pepernoten of Kruidnoten niet ontbreken. U kunt ze zelf kopen bij de supermarkt maar zelf ook een aantal bakken is heel lekker en nog super gezellig ook!!

Wat hebt u nodig :
150 gram Boter
125 gram Donkerbruine Basterdsuiker
10 gram Speculaaskruiden
250 gram zelfrijzend bakmeel
4 EL Melk .
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar.
- Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Maak lange rollen van het deeg. Snijd de rollen in gelijke stukjes. Vorm hier kleine balletjes van, leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak ze in de oven in in ca.15 min. gaar en lichtbruin. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Tip:
Drie versiertips: 1. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met witte eetbare chocoladevormpjes. 2. Bestrijk pepernoten met poedersuikerglazuur (zelf maken door poedersuiker en limonadesiroop te mengen) en versier met eetbare suikervormpjes. 3. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met knispers.
Bewaartip:
Je kunt de pepernoten 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar in een afgesloten trommel.

Banketletter
Wat heb je nodig :
Bakplaat
Deegroller
Kwast
5 plakjes koopmans bladerdeeg 9 (kunt u vinden in de diepvries van uw supermarkt ).
1 pakje Dr Oetker amandelspijs
1 ei en een beetje bloem om te bestooien ( tegen vastplakken)
Hoe maak ik Banketletter?
- Laat 5 plakjes bladerdeeg ontdooien. Leg de plakjes die je niet gebruikt gelijk terug in de vriezer.
- Leg de 5 ontdooide plakjes op elkaar.
- Bestrooi het aanrecht met bloem en rol de plakjes bladerdeeg uit tot een lange plak van ca. 15 x 40 cm. (draai de plak regelmatig om en strooi bloem op het aanrecht om plakken te voorkomen).
- Klop een ei los en meng de helft van het ei door de amandelspijs.
- Rol van de amandelspijs een gelijkmatige rol van 35 cm lang (gebruik hier ook wat bloem bij om plakken te voorkomen).
- Bestrijk de bladerdeegplak heel licht in met water en rol de spijsrol zó op de plak, dat er aan beide zijden ca. 2,5 cm deeg overblijft.
- Rol de spijsrol verder zodat het bladerdeeg strak om de spijsrol heen valt en vouw de zijkanten dicht.
- Rol de bladerdeegrol met amandelspijs tot een lengte van 45 cm en vorm er een banketletter van (bijv. een S) en leg deze op de bakplaat.
- Druk de banketletter iets plat en bestrijk de letter met het losgeklopte ei.
- Zorg ervoor dat de naad van de bladerdeegrol ca. 1 cm boven de bakplaat zichtbaar is.
- Prik ca. 8 gaatjes in de bovenkant van de letter.
- Laat de letter 15 minuten rusten en bestrijk de letter nogmaals met ei.
- Bak de letter in ca. 25 minuten gaar en goudbruin /
Hartige Banketletter .
De stappen zijn gelijk maar u vervangt het spijs door rundergehakt, Ui, Paprika, Champignons en Franse tuinkruiden .
Rul 300 gram Rundergehakt gaar in een pan, fruit 2 uien mee, de paprika en de Champignons.
Laat dit allemaal gaar worden en strooi naar smaak de Franse tuinkruiden door het geheel.
Laat het goed afkoelen (Belangrijk) voor u het gaat verwerken met bladerdeeg. Anders begint het bladerdeeg al te garen door de hitte van de hartige massa en gaat het heel erg plakken.
Naar smaak kunt u plakjes kaas erbij omheen rollen en dan dezelfde stappen volgen zoals u een banketletter met spijs zou maken.
Laat deze hartige letter ook 25 minuten gaar bakken tot deze goudbruin is.
Eet smakelijk!
PS: Sint wil het ook wel even proeven.

